BursaBursa HaberBursa HaberleriBursa PostasıBursa Son DakikaBursasporOsmangaziYıldırımNilüferBursa Hava Durumu
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
İlan Verme Sitesi
Reklam

’Atlı Kütüphane’ ile kitap okumaya dikkat çektiler

Niğde’de 58. Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde öğrenciler atlı kütüphaneden kitap alarak Niğde Öğretmen Evinin …

’Atlı Kütüphane’ ile kitap okumaya dikkat çektiler
BurHOST

REKLAM ALANI
30.03.2022 16:31
10
A+
A-

Niğde’de 58. Kütüphane Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde öğrenciler atlı kütüphaneden kitap alarak Niğde Öğretmen Evinin Bahçesinde kitap okudu.

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Niğde Belediyesi tarafından yaptırılan ortak Atlı Kütüphane İl Kültür Müdürlüğünden yol çıkarak çarşıdan Niğde Öğretmenle evine kadar getirildi. Vatandaşlar tarafından caddelerde yoğun ilgi gören ’Atlı Kütüphane’ daha sonra Öğretmen evinin bahçesinde bekleyen öğrenciler kütüphaneden kitap alarak, merdivenlerde kitap okuyarak, kitap okumaya dikkat çekti.

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü, Atlı Kütüphanenin geçmişte yapılan bir eski kültürü olduğunu ve bu yüzden Kütüphaneler Haftasında böyle bir etkinlik yaparak unutulmaması gerektiğini söyledi. Müdür Alper Göncü, açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verdi:

‘‘58. Kütüphane Haftası” hepimize kutlu olsun. Bu hafta boyunca çeşitli etkinliklerimiz oldu. Bu etkinliğimiz de onlardan bir tanesi. Fakat ben bu “Gezici Kütüphane” fikrini bir yıldır düşünmekteydim. Gezici Kütüphane’nin başlangıcı 50’li yıllarda Ürgüplü Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz tarafından eşeklerle sağlanmıştır. “Eşekli Kütüphaneci” olarak bilinirdi. Mustafa Güzelgöz Ürgüp ve civar köylerine eşek ve katırlarla kitap götürerek oradaki insanların aydınlanmasını sağladı. Bu projenin İlimize yansıması 1961 yılında zamanın Kütüphane Müdürü Abdulkadir Köylü beyefendinin teşvik ve gayretleriyle gerçekleşti. Abdulkadir Köylü zamanında 10-12 gezici kütüphane arabası yaptırdı ve bunları memurlarla birlikte köylere gönderdi. Bu insanlara ben “Çağının Aydınlık İnsanları” ismini verdim. Daha önce kitabımda da belirttiğim gibi At kültürü kitabımda da bu bölümü yazdım. “Anadolu Aydınlanmasının Nal Sesleri” bölümünde bu konuyu anlattım. O yıllarda Anadolu Aydınlanmasıyla beraber köylere, tarlalara, mezralara kadar kitaplar ulaştı. okuma bilinci yerleşmiş oldu ve bir nesil aydınlık içinde oldu. Daha sonra gezici kütüphane 70’li yılların ortalarında motorize olup minibüsler şekline çevrildi. Bu projeyi belediyemizle ortak bir şekilde hayata geçirdik. Etkinlik sonrasında Gezici Kütüphane arabamız Kent Müzesinde sergilenecek. Gezici kütüphaneler köylere gidiyorlarmış ve 1 hafta mühlet veriliyormuş. İnsanlar, ortalama bir kitabı 1 haftada bitirebiliyorlarmış.”

Reklam

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.