Aydın’da ’12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ hasebiyle program düzenlendi. İstiklal Marşı’nın kabulünün 101 …
Aydın’da ’12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ hasebiyle program düzenlendi.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 101’inci yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü münasebetiyle Aydın Vilayet Kültür Merkezi Dr. Hidayet Sayın Salonu’nda düzenlenen program hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin akabinde konuşan Aydın Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, “İstiklal Marşımız; tarih boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin, vatanımızın bağımsızlık ve hürriyeti için göstermiş olduğu büyük fedakarlığın timsali olmakla birlikte tıpkı vakitte Türk milletinin vicdanının ortak sesidir. 12 Mart 1921’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde büyük bir heyecan ve alkışlarla ulusal marş olarak kabul edilen İstiklal Marşımız; Türk Milleti’nin bağımsızlığını haykıran, ulusal vakar ve haysiyetini yansıtan, bununla birlikte her dizesinde iman ve inançla tekrar dirilişini anlatan ulusal ruhun tercümanıdır. ’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyen vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy da, ulusal uğraş ruhunun ve İstiklal Marşı’mızın şairi olmakla birlikte maddi ve manevi hayatımız üzerinde derin etkiler icra etmiş, vatanseverliği ile bizlere örnek olmuş bir şahsiyettir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ’en sevdiğim mısraları’ dediği ve asla unutulmamasını istediği ’Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal’ mısraları aziz Türk Milleti’nin en büyük düsturudur” dedi.
“Üzerinde hür olarak yaşadığımız bu cennet vatana kasteden düşmanlara karşı büyük bir azim, inanç ve fedakarlıkla kazanılan istiklal gayretimiz, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un coşkulu mısralarıyla İstiklal Marşı’nda ölümsüzleşmiştir” diyerek kelamlarına başlayan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy konuşmasında şu tabirlere yer verdi;
“Tarihten silinmek istenen bir milletin, hangi kıymetlere sarılarak istiklal gayretini kazandığını anlatan, tarihi doküman niteliğindeki İstiklal Marşımız, milletimizin gönül büyüklüğünü, manevi bedellerini, ulusal kimliğini, vatan sevgisini en müstesna biçimde belirtmektedir. Ulusal uğraşın en güç devrinde bu eşsiz eser, halkımıza büyük yürek ve moral vermiş, milletimizin şahlanışının timsali olmuştur. İstiklal Marşı’nı şair, mütefekkir ve vatansever kimliğiyle yazan Mehmet Akif Ersoy, ’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın’ derken verilen çabanın büyüklüğünü ve zorluğunu söz ediyordu. Vatansever kimliğiyle Anadolu işgalinin en kuvvetli periyotlarında, ulusal uğraşa büyük dayanak veren Mehmet Akif, ölümsüz yapıtları, fikirleri, ülküleri, örnek kişiliği ve mütevazı hayatıyla milletimizin gönlünde taht kurmuştur. Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı milletimize ve ordumuza armağan ederek tüm yapıtlarını topladığı Safahat’a almamış, ne kadar büyük bir vatansever olduğunu bu ince davranışıyla bir sefer daha göstermiştir. Bizler bu topraklar üzerinde hür ve bağımsız yaşıyorsak, bunu istiklal gayretimizin ölümsüz destanı İstiklal Marşı’nı yazdıran ruha, canı değerine bu toprakları vatan yapan ve koruyan cetlerimize borçluyuz.”
Konuşmaların arından vilayet genelinde düzenlenen İstiklal Marşı’nı şiir olarak okuma yarışında dereceye giren öğrencilere mükafatları verilirken, Aydın Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş da Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’a günün ismine armağan takdim etti.
Adnan Menderes Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı şovların sahnelenmesi ile son bulan programa Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, Aydın Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Aydın Vilayet Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Vilayet Jandarma Kumandanı Kıdemli Albay Macit Engin, Aydın Büyükşehir Belediye Lider Vekili Barış Altıntaş, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aydın, kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.